Sapere Aude.

lunes, 23 de mayo de 2016

Tria la teva aventura.

Algú se'n recorda?
Tria la teva aventura (títol original en anglès: Trieu la vostra Own Adventure) és el nom d'una sèrie de llibres juvenils de hiperficció explorativa, també coneguts com «librojuegos» 1, en què el lector pren decisions sobre la forma d'actuar dels personatges i modifica així el transcórrer de la història. En un inici, la sèrie es va publicar en anglès sota el segell de Bantam Books, de 1979 a 1998. Les primeres traduccions a l'espanyol es van publicar en els anys '80.
A Mèxic el 2008, Editorial Terracota va traduir i va reeditar la sèrie en un format de butxaca, que actualment es troba a la venda en llibreries. A l'Argentina van ser publicats per Editorial Atlántida a partir de 1984, ia Espanya han estat reeditats recentment diversos títols per l'Editorial SM.
La sèrie de llibres té aquest lema:
Les possibilitats són múltiples; algunes eleccions són senzilles, altres assenyades, unes temeràries ... i algunes perilloses. Ets tu qui ha de prendre les decisions. Pots llegir aquest llibre moltes vegades i obtenir resultats diferents. Recorda que tu decideixes l'aventura, que tu ets l'aventura. Si prens una decisió imprudent, torna al principi i comença de nou. No hi ha opcions encertades o errònies, sinó moltes eleccions possibles.
Mètode de lectura.
En els llibres de Tria la teva aventura la història està narrada en segona persona, com si el lector fos el protagonista del llibre. Després d'una introducció a la història, s'ofereix al lector la possibilitat de triar per primera vegada entre diferents opcions, que determinaran les accions que emprengui el protagonista.
Per exemple, la primera disjuntiva que apareix en L'abominable home de les neus és:
  • Si decideixes cancel·lar la teva cita amb Runal i buscar a Carlos, passa a la pàgina 7.
  • Si creus que Carlos està bé i segueixes amb la idea de veure a Runal, passa a la pàgina 8.
Cada opció mana el lector a una pàgina diferent dins del llibre. D'aquesta manera, el relat passa de tenir una estructura lineal a una amb ramificacions. Hi ha molts finals, uns bons i altres dolents, depenent de l'astúcia del lector o de si ha pres una decisió ètica. En aquests llibres sol premiar la prudència, la intel·ligència o la bondat. Són molt educatius perquè estimulen les ganes de llegir i la capacitat de decisió. Els nens comprenen que les seves decisions poden ser rellevants.
Tipus de final.
Els tipus de final dels llibres inclouen:
  • Almenys un final (de vegades més) amb una resolució que es desitja molt i que implica l'èxit del protagonista en la seva missió. Sovint inclou el desentranyament del misteri i una recompensa econòmica.
  • Diversos finals que conclouen amb la mort del protagonista, algun dels seus companys en l'aventura o tots dos, com a resultat d'una decisió incorrecta. També s'inclouen aquí finals molt negatius (com, per exemple, un arrest o un empresonament).
  • Altres finals que poden ser satisfactoris (però no el final més desitjable) o insatisfactoris (però no tan dolents com els altres).
  • Ocasionalment, el lector pot trobar-se «encallat» en un cercle viciós en el qual sempre acaba en la mateixa pàgina (sovint acompanyat d'alguna referència al fet que la situació resulta familiar), com a resultat d'alguna elecció particular. En aquest punt la seva única opció és tornar a començar el llibre.
  • Un llibre, OVNI 54-40, d'Edward Packard, tracta sobre la recerca d'un paradís que ningú pot aconseguir de forma activa. Una de les pàgines d'aquest llibre descriu com el protagonista troba aquest paradís i viu feliç per sempre, però aquest final només es pot trobar si el jugador ignora les regles i cerca en el llibre aleatòriament. Al final es felicita al lector per descobrir la manera de trobar el paradís.
Impacte.
Tria la teva aventura ha estat una de les sèries de llibres infantils i juvenils més populars dels anys 1980 i 1990. Publicacions de la indústria editorial com ara Publishers Weekly i School Library Journal reporten vendes de més de dos-cents cinquanta milions de exemplars entre 1979 i 1998. Ha estat traduïda a 38 idiomes diferents. La sèrie ha estat àmpliament reconeguda per l'inusual desafiament que representa per als joves lectors i per captivar un públic al qual se li ha considerat reticent. La sèrie s'ha utilitzat en aules des de l'escola primària fins a la universitat.
Col·leccions.
Hi ha diverses col·leccions dins de la saga, com ara Tria teu Pròpia Aventura, Tria teu Pròpia Aventura Globus Blau (dirigida a primers lectors), Tria teu Primera aventura, lleugers teu Pròpia Aventura - Falcons de l'espai, Tria teu Pròpia Aventura - Les aventures del jove Indiana Jones, Tria teu propi Superaventura i Tria teu propi Escalofrío (sèrie de terror), entre d'altres.





No hay comentarios:

Publicar un comentario