Sapere Aude.

lunes, 23 de mayo de 2016

Tria la teva aventura.

Algú se'n recorda?
Tria la teva aventura (títol original en anglès: Trieu la vostra Own Adventure) és el nom d'una sèrie de llibres juvenils de hiperficció explorativa, també coneguts com «librojuegos» 1, en què el lector pren decisions sobre la forma d'actuar dels personatges i modifica així el transcórrer de la història. En un inici, la sèrie es va publicar en anglès sota el segell de Bantam Books, de 1979 a 1998. Les primeres traduccions a l'espanyol es van publicar en els anys '80.
A Mèxic el 2008, Editorial Terracota va traduir i va reeditar la sèrie en un format de butxaca, que actualment es troba a la venda en llibreries. A l'Argentina van ser publicats per Editorial Atlántida a partir de 1984, ia Espanya han estat reeditats recentment diversos títols per l'Editorial SM.
La sèrie de llibres té aquest lema:
Les possibilitats són múltiples; algunes eleccions són senzilles, altres assenyades, unes temeràries ... i algunes perilloses. Ets tu qui ha de prendre les decisions. Pots llegir aquest llibre moltes vegades i obtenir resultats diferents. Recorda que tu decideixes l'aventura, que tu ets l'aventura. Si prens una decisió imprudent, torna al principi i comença de nou. No hi ha opcions encertades o errònies, sinó moltes eleccions possibles.
Mètode de lectura.
En els llibres de Tria la teva aventura la història està narrada en segona persona, com si el lector fos el protagonista del llibre. Després d'una introducció a la història, s'ofereix al lector la possibilitat de triar per primera vegada entre diferents opcions, que determinaran les accions que emprengui el protagonista.
Per exemple, la primera disjuntiva que apareix en L'abominable home de les neus és:
  • Si decideixes cancel·lar la teva cita amb Runal i buscar a Carlos, passa a la pàgina 7.
  • Si creus que Carlos està bé i segueixes amb la idea de veure a Runal, passa a la pàgina 8.
Cada opció mana el lector a una pàgina diferent dins del llibre. D'aquesta manera, el relat passa de tenir una estructura lineal a una amb ramificacions. Hi ha molts finals, uns bons i altres dolents, depenent de l'astúcia del lector o de si ha pres una decisió ètica. En aquests llibres sol premiar la prudència, la intel·ligència o la bondat. Són molt educatius perquè estimulen les ganes de llegir i la capacitat de decisió. Els nens comprenen que les seves decisions poden ser rellevants.
Tipus de final.
Els tipus de final dels llibres inclouen:
  • Almenys un final (de vegades més) amb una resolució que es desitja molt i que implica l'èxit del protagonista en la seva missió. Sovint inclou el desentranyament del misteri i una recompensa econòmica.
  • Diversos finals que conclouen amb la mort del protagonista, algun dels seus companys en l'aventura o tots dos, com a resultat d'una decisió incorrecta. També s'inclouen aquí finals molt negatius (com, per exemple, un arrest o un empresonament).
  • Altres finals que poden ser satisfactoris (però no el final més desitjable) o insatisfactoris (però no tan dolents com els altres).
  • Ocasionalment, el lector pot trobar-se «encallat» en un cercle viciós en el qual sempre acaba en la mateixa pàgina (sovint acompanyat d'alguna referència al fet que la situació resulta familiar), com a resultat d'alguna elecció particular. En aquest punt la seva única opció és tornar a començar el llibre.
  • Un llibre, OVNI 54-40, d'Edward Packard, tracta sobre la recerca d'un paradís que ningú pot aconseguir de forma activa. Una de les pàgines d'aquest llibre descriu com el protagonista troba aquest paradís i viu feliç per sempre, però aquest final només es pot trobar si el jugador ignora les regles i cerca en el llibre aleatòriament. Al final es felicita al lector per descobrir la manera de trobar el paradís.
Impacte.
Tria la teva aventura ha estat una de les sèries de llibres infantils i juvenils més populars dels anys 1980 i 1990. Publicacions de la indústria editorial com ara Publishers Weekly i School Library Journal reporten vendes de més de dos-cents cinquanta milions de exemplars entre 1979 i 1998. Ha estat traduïda a 38 idiomes diferents. La sèrie ha estat àmpliament reconeguda per l'inusual desafiament que representa per als joves lectors i per captivar un públic al qual se li ha considerat reticent. La sèrie s'ha utilitzat en aules des de l'escola primària fins a la universitat.
Col·leccions.
Hi ha diverses col·leccions dins de la saga, com ara Tria teu Pròpia Aventura, Tria teu Pròpia Aventura Globus Blau (dirigida a primers lectors), Tria teu Primera aventura, lleugers teu Pròpia Aventura - Falcons de l'espai, Tria teu Pròpia Aventura - Les aventures del jove Indiana Jones, Tria teu propi Superaventura i Tria teu propi Escalofrío (sèrie de terror), entre d'altres.





miércoles, 11 de mayo de 2016

Nuevo paradigma.


La hipertextualidad ha superado la idea del texto como algo cerrado e inmutable que se venía dando desde la invención de la imprenta, no se regresa a la oralidad, sino que nos encaminamos hacia una nueva estética.

Moreno Hernández, Carlos. Literatura e Hipertexto. De la cultura manuscrita a la cultura electrónica. Aula Abierta. Pag 18

martes, 10 de mayo de 2016

El cibertexto como narrativa.


Los lectores tradicionales actúa en sentido figurado, el lector de cibertexto lo hace en sentido literal, en el cibertexto se pierde la linealidad pero no por ello la narrativa.

Sánchez-Mesa Martinez, Domingo. Las nuevas fronteras de la literatura: La narrativa electrónica. Univ. Carlos III. Pag 228 – 230.

¿Afecta el hipertexto al desarrollo de la narrativa?


El hipertexto es una forma de contar historias que se nutre de las condiciones de la narrativa tradicional, pero también introduce nuevas técnicas y nuevos tipos de historia pero estas no afectan a la naturaleza de la narratividad.

El texto narrativo clásico satisfacen mucho mejor el deseo narrativo básico, al conocer el fin de la historia, los textos en red debido a su conectividad no tienen un fin claro.

Tres tipos de inmersión con los hipertextos:

Inmersión temporal: Cuando el lector descubre más que crea contenido, la facilidad de seguir el texto se multiplica, y aumenta el grado de motivación narrativa.

Inmersión espacial: La lectura de hipertexto nos desarraiga y aliena de lo local, alejándonos del origen de nuestra búsqueda.

Inmersión emocional: Puede aumentar nuestra experiencia participativa emocional, nos alejamos de las emociones cuando podemos reiniciar una partido cuando hemos muerto.

Sánchez-Mesa Martinez, Domingo. Las nuevas fronteras de la literatura: La narrativa electrónica. Univ. Carlos III. Pag 224 – 227.

El nuevo paradigma.


Lo realmente interesante del hipertexto no reside sólo en el ensamblaje de lo heterogéneo, sino también en el desmontaje de lo que tradicionalmente venía unido, de ahí el reto que plantea a la narrativa, identificada intuitivamente con la coherencia, la racionalidad y la secuencialidad.

La interactividad se encuentra al alza y la inmersión a la baja, en la creación de los hipertextos.

Sánchez-Mesa Martinez, Domingo. Las nuevas fronteras de la literatura: La narrativa electrónica. Univ. Carlos III. Pag 218 – 224

El hipertexto una nueva configuración de la narrativa.


Cuando el lectro-autor crea una nueva narrativa con hipertexto, su creación funciona como un puzzle, lo que crea no sale de la nada sino que se va construyendo una representación mental a lo largo de las diferentes creaciones, completando la imagen de la historia que se va acumulando. Se necesitan nuevas reglas de narrativa para evaluar a los nuevos hipertextos.

 

Sánchez-Mesa Martinez, Domingo. Las nuevas fronteras de la literatura: La narrativa electrónica. Univ. Carlos III. Pag 216 – 218

Fuera dicotomías.


Debemos desterrar la dicotomía de analógico o digital, tenemos que explorar y explotar todas las posibilidades de todas las opciones para crear nuevas formas de presentar e interactuar con las diferentes maneras de presentar el conocimiento para que sea asimilado por los nuevos visitantes de museos, exposiciones…

Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 131 – 137

La nueva comunicación.


Al igual que la escritura alfabética consiguió aumentar la capacidad de comunicación la escritura hipermedia gracias a todos sus soportes está consiguiendo aumentar las formas con las que llegar a los lectoescritores. La escritura hipermedia está en sus principios pero al igual que la escritura alfabética posee un potencial muy elevado, necesitamos de una nueva cultura humana que esté dispuesta a difundir esta nueva forma de comunicación.

Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 129 – 131

La mente humana.


La mente humana es fantástica con sus atributos exclusivos: fluidez, flexibilidad, originalidad, redefinición, penetración, análisis, síntesis, sensibilidad, motivación… todos estos atributos nos sirven para el mundo analógico pero también para el digital y nos ayudan a internarnos en un mundo que no es lineal para poder explorarlo, estos mismos atributos nos permiten experimentar el mundo de las estructuras polidendríticas  y poder ir explorando el mundo sin tener que volver al interfaz principal.

Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 127,  128

Nuevos soportes


Toda nueva tecnología tiene sus soportes, es decir, aquellos dispositivos tanto físicos o como en esta nueva revolución de software para poder desarrollarse y conseguir todo su potencial, actualmente convivimos con todas estas nuevas herramientas para poder desarrollar nuestras nuevas capacidades.

Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 124 – 127

lunes, 9 de mayo de 2016

La reprocidad en la transmisión de conocimiento.

En todos los procesos de transmisión de conocimiento de la humanidad ha existido y existe la posibilidad de conseguir un feedback tanto del emisor como del receptor, en los tiempos de los contadores de historia los oyentes y el contador establecían un vínculo visual que les permitía de inmediato influir de manera bidireccional para modificar la narración durante el proceso de la misma.
Cuando un lector abandona este papel para mutarlo en lectoautor, en su interior esta reescribiendo la historia que tiene en sus manos para una vez pasadas por el tamiz de sus vivencias acomodársela a su realidad, realidad que a su vez es modificada por dicha lectura. Es entonces cuando el libro abandona a su autor para ser atrapado por los miles de lectoautores.
El lectoautor hipermedia es capaz de seleccionar, transformar e, incluso, construir a su vez nuevos textos hipermedia, gracias a la tecnología.








Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 122 - 124



Hipermedia

Los hipermedia están constituidos por: texto, imágenes, videos, audios, mapas y todo tipo de soportes de nueva creación y que surgen del uso intensivo de las TICs. Se consigue que el lector participe en el desarrollo de su lectura, llegando a convertirse en coautor, en lectoautor.










Moreno, Isidro. Escritura hipermedia y lectoautores. UCM. Pag 121